1 Euro Binnenmuurisolatie: Is het een goed idee?

Het aanbod van 1 euro binnenmuurisolatie is een zeer aantrekkelijke oplossing gebleken voor huishoudens met een laag inkomen. Maar wat zijn de voor- en nadelen van deze regeling ? En hoe krijg je dit aanbod ? In dit artikel helpen wij u om alles te weten te komen over 1 euro binnenmuurisolatie en de andere beschikbare financiële steun.

Qu’est-ce que 1 Euro binnenmuurisolatie?

1 Euro Binnenmuurisolatie est een speciale aanbieding om problemen met thermische isolatie en energie-efficiëntie in Franse woningen op te lossen. Isolatiewerkzaamheden worden aan huiseigenaren aangeboden met een gratis prijsopgave, voor een symbolische prijs : het bedrag van één euro.

Het aanbod heeft betrekking op de vervanging van thermische isolatiematerialen, waaronder isolatieschuimen en radiatorisolatie, die een barrière vormen tegen warmteverlies. Het omvat ook de installatie van nieuwe ventilatie- en ventilatiesystemen. De isolatietechnieken van het 1 Euro-system kunnen worden toegepast op het plafond en de buitenmuren.

Wat zijn de voordelen van dit aanbod ?

Het belangrijkste voordeel van de 1 Euro binnenmuurisolatie aanbieding is of efficiëntie en de lage kosten van het werk. Wanneer het total bedrag van de werkzaamheden minder dan of gelijk est aan 1.000 euro inclusief btw, bedragt de bijdrage slechts 1 euro. Hierdoor kunnen huishoudens met een ISOLEMENT 1 EUROlaag inkomen profiteren van hoogwaardige warmte-isolatie en tegelijkertijd aanzienlijk besparen op energiekosten.

Bovendien biedt de regeling een kant-en-klare oplossing voor de energierenovatie van het huis en dekt alle noodzakelijke werkzaamheden. Het werk wordt uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven die over het juiste personeel beschikken om professioneel kwaliteitswerk te verrichten.

De één euro kostende binnenmuurisolatie biedt verschillende voordelen voor Franse huishoudens, hoewel zij wordt beperkt door bepaalde voorwaarden en beperkingen.

Wat zijn de voorwaarden om van deze aanbieding gebruik te maken ?

Om te profiteren van de aanbieding van 1 euro binnenmuurisolatie moet u

  • Eigenaar of huurder zijn van een in Frankrijk gelegen woning;
  • De woning moet minstens twee jaar geleden zijn opgeleverd ;
  • Dat het fiscale referentie-inkomen van het voorgaande jaar lager moet zijn dan of gelijk aan een bepaald maximum dat afhangt van het aantal personen in het huishouden. Bovendien mogen de fiscale inkomsten van de laatste zes jaar een bepaald plafond niet overschrijden.
  • De oppervlakte van de woning mag niet groter zijn dan 170 m2 en het gebouw mag niet ouder zijn dan 18 ans.

Hoe werkt het One Euro binnenmuurisolatiesysteem ?

De regeling 1 Euro Binnenmuurisolatie werkt op based van een door of overheid gefinancierd participatiesysteem. De staat verbindt zich ertoe 50 % van de kosten voor energierenovatie in de woning te subdiëren. Dit bedrag kan geheel of gedeeltelijk door de eigenaren worden betaald, afhankelijk van hun inkomen en de te isoleren oppervlakte.

De finance bijdrage aan huiseigenaren wordt gemaximaliseerd via een door de overheid aangeboden regeling, “Prime Energie” genaamd. Deze regeling bestaat uit een bonus van één euro voor de totale hoeveelheid isolatiewerkzaamheden die in de woning zijn uitgevoerd. Er zij op gewezen dat dit aanbod beperkt is en alleen geldt voor huishoudens met een inkomen onder het bovengenoemde plafond.

Zodra aan de voorwaarden est voldaan, kan de eigenaar een gratis offert aanvragen bij het gekozen isolement maison 1 EURObedrijf en kan een isolatietechnicus langskomen om de uit te voeren werkzaamheden te beoordelen. Het bedrijf zal dan kan de renovatie van de binnenmuren uitvoeren en het huis isoleren voor een symbolische euro.

Beschikbare financiële steun en hoe deze te verkrijgen

Naast de “Prime Energie”-regeling, die 50 % van de kosten van energierenovatie dekt, zijn er verschillende andere soorten steun beschikbaar voor Franse huishoudens.

Overheidssubventions en belastingkredieten

Huiseigenaren kunnen profiteren van diverse overheidssteun, subventions zoals van lokale overheden, die tot 100% van de kosten van energierenovatie kunnen dekken. Er zijn ook andere subventions beschikbaar voor dak-, gevel- en zolderrenovatie.

Leningen a rencontré overheidssubsidie

Bovendien biedt de regering door de staat gesubsidieerde leningen aan om energierenovaties te financieren. Huishoudens met een inkomen onder een bepaald plafond kunnen aanspraak maken op een nultarief en zo profiteren van de financiering van hun werk.

Andere energiepremies die door sommige particuliere bedrijven of lokale overheden worden aangeboden

Sommige bedrijven en lokale overheden bieden ook extra steun aan huishoudens in de vorm van subventions voor isolatiewerkzaamheden. Deze subventions kunnen verschillende vormen aannemen, waaronder pourcentages van de kosten van het werk, aanbiedingen van goedkope materialen of gratis materialen.

Mogelijke nadelen van het One Euro binnenmuurisolatiesysteem

Hoewel het veel voordelen biedt voor de energierenovatie van Franse woningen, kan de regeling isolement intérieur 1 eurovoor 1 euro binnenmuurisolatie enkele risico’s inhouden.

  • Gezondheidsrisico’s in verband met de gebruikte producten (chemische bestanddelen)

Sommige producten die voor thermische isolatie worden gebruikt, zoals polyurethaanschuim en radiatorisolatie, bevatten chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. De chemische bestanddelen in de producten kunnen de huid en de longen irriteren en allergenen en irritatie veroorzaken.

  • Beperkte levensduur van isolatiematerialen

Hoewel de voor thermische isolatie gebruikte materialen over het algemeen doeltreffend zijn, hebben zij een beperkte levensduur en moeten zij ongeveer om de 15 jaar worden vervangen.

  • Onverenigbaarheid met bepaalde soorten muren

Ten slotte wordt het One Euro Internal Wall Insulation-system ook beperkt door de staat van het gebouw. Het aanbrengen van isolatie is misschien niet mogelijk als de muur in slechte staat is of als het materiaal niet geschikt is.

Conclusion

De aanbieding van 1 euro binnenmuurisolatie is een zeer aantrekkelijk aanbod, zowel qua energie-efficiëntie als qua kosten. Het is echter belangrijk om de voor- en nadelen van de regeling te begrijpen voordat u aan een energierenovatie van.

Waarom isolatieschuim voor muren gebruiken

Schuimisolatie wordt zeer gewaardeerd om zijn isolerende kwaliteiten en gebruiksgemak. Dit materiaal biedt verschillende voordelen ten opzichte van de meeste andere manieren om binnenmuren te isoleren. In dit artikel wordt uiteengezet hoe het gebruik ervan optimale warmte- en geluidsisolatie biedt en tegelijkertijd milieuvriendelijk is.

De voordelen van schuimisolatie

Isolatieschuim kan bestaan uit polyurethaan, polyester of glasvezel. Polyurethaan wordt beschouwd als de beste oplossing voor het isoleren van binnenmuren. Polyurethaanschuim is een zeer sterk materiaal met dubbele dichtheid dat de meest doeltreffende thermische en akoestische isolatie biedt. Het vermogen om warmte vast te houden en te absorberen is bijzonder groot, waardoor het een zeer voordelig isolatiemateriaal voor woningen is. Het beperkt geluid van buitenaf dankzij zijn vermogen om geluid te absorberen en zijn gesloten celstructuur die het meeste geluid tegenhoudt.

Schuimisolatie heeft nog verschillende andere voordelen voor de thermische en akoestische isolatie van uw woning.

  • Gemakkelijk te installeren: schuimisolatie kan gemakkelijk worden aangebracht met een schuimpistool, waardoor het ideaal is voor moeilijk bereikbare plaatsen of kleine ruimtes.
  • Hoge thermische prestaties: Schuimisolatie kan een betere thermische isolatie bieden dan andere isolatiematerialen, zoals rollen glas- of steenwol.
  • Laag warmtegeleidingsvermogen: schuimisolatie heeft een laag warmtegeleidingsvermogen,isolant mousse
wat betekent dat het de overdracht van warmte van buiten naar binnen vermindert.
  • Duurzaamheid: schuimisolatie is een duurzaam materiaal dat vele jaren kan meegaan zonder zijn doeltreffendheid te verliezen.
  • Brandwerend: Schuimisolatie is een brandvertragend materiaal, waardoor het ideaal is voor het isoleren van ruimtes met een hoog brandrisico.
  • Milieuvriendelijk: Schuimisolatie wordt vaak gemaakt van gerecycleerde grondstoffen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is om uw huis te isoleren.

Installatietechnieken

Schuimisolatie kan op verschillende manieren op binnenmuren worden aangebracht. De meeste vakmensen adviseren koud spuiten of injecteren in de spouwmuur, omdat deze procédés uitstekende prestaties leveren en veel tijd besparen. Er zijn alternatieve technieken voor het aanbrengen van schuimisolatie. Een polyurethaanpaneel kan worden geïnstalleerd op een stijve steun die eerder is geïnstalleerd om de muren te isoleren. Dit type toepassing wordt aanbevolen wanneer de muren deel uitmaken van het geraamte van het huis. Alvorens met het werk te beginnen, is het belangrijk het meest geschikte materiaal voor de plaatselijke klimaatomstandigheden te kiezen. De hoogte en de dikte worden bepaald met inachtneming van het gewenste isolatieniveau en de budgettaire beperkingen.

De optimale methode om isolerend schuim aan te brengen

Een van de beste technieken voor het aanbrengen van schuim op binnenmuren is koud spuiten of injecteren in de spouwmuur. Een verscheidenheid aan spuitmonden, aangepast aan het type product, garandeert een hoge precisie en een uitstekend resultaat. Er kunnen verbindingen worden gemaakt tussen de sproeiers en de compressor voor een betere verspreiding van het schuim.

Belangrijke overwegingen voor het gebruik van isolatieschuim:

  • Veiligheid: het is belangrijk de instructies van de fabrikant nauwgezet te volgen en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een masker, te dragen bij het gebruik van isolatieschuim. Het schuim kan ontvlambaar zijn en tijdens het aanbrengen schadelijke dampen produceren.
  • Materiaalkwaliteit: Het is belangrijk om schuimisolatie van hoge kwaliteit te kiezen voor optimale prestaties. Kies producten die gecertificeerd zijn door een erkende certificeringsinstantie.
  • Voorbereiding van het oppervlak: Voordat de schuimisolatie wordt aangebracht, moet het oppervlak waarop deze zal worden aangebracht schoon en droog zijn en vrij van voorwerpen die het aanbrengen van het schuim kunnen belemmeren.
  • Verwerkingstemperatuur: het isolatieschuim is mogelijk niet doeltreffend als het wordt aangebracht bij temperaturen onder 5°C of boven 35°C. Controleer daarom vóór gebruik demousse isolante
omgevingstemperatuur.
  • Toepassingsdikte: Het is belangrijk de door de fabrikant aanbevolen dikte aan te houden om optimale prestaties van de schuimisolatie te garanderen. Een te dunne laag kan de doeltreffendheid ervan verminderen, terwijl een te dikke laag moeilijk te snijden en af te werken kan zijn.
  • Ventilatie: Zorg ervoor dat de ruimte waarin de schuimisolatie wordt aangebracht goed wordt geventileerd om de opbouw van schadelijke dampen te voorkomen.
  • Verwijdering: Verwijder de schuimisolatie en de verpakking volgens de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking.

Relatieve vochtigheid of blootstelling aan zonlicht zijn punten waarmee rekening moet worden gehouden voordat met de isolatie wordt begonnen, aangezien deze factoren rechtstreeks van invloed zijn op de verwerkingstijd en de prestaties van het gekozen materiaal. Bovendien is het belangrijk een terreininspectie uit te voeren om de huidige staat van de muur te kennen en het soort en de hoeveelheid materiaal te kunnen plannen dat nodig is om het werk te voltooien.

Hoe onderhoud ik schuimisolatie?

Het onderhoud van schuimisolatie is zeer eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Gewoon de muren regelmatig schoonmaken om opgehoopt stof te verwijderen en de binnenlucht te verfrissen. Gedeeltelijke of volledige vervanging van de isolatiematerialen wordt aanbevolen om de 10-15 jaar, afhankelijk van het gebruik en de plaatselijke klimaatomstandigheden.

Conclusie

Het gebruik van schuimisolatie voor binnenmuren biedt vele voordelen. Het is een zeer doeltreffend materiaal voor een optimale warmte- en geluidsisolatie van binnenmuren. Koudspuitinstallatie wordt aanbevolen als de optimale methode omdat deze snel en gemakkelijk te installeren is. Door het advies in ons artikel op te volgen, kunt u op lange termijn genieten van de voordelen van het isoleren van uw muur met isolatieschuim.

 

Bij wie kunt u terecht voor verdeelde muurisolatie

Thermische isolatie van muren is essentieel geworden voor particulieren in het licht van het Europese energiebeleid dat gericht is op vermindering van het energieverbruik. Gezien de verscheidenheid aan technieken en materialen die op de markt beschikbaar zijn, lijkt het inschakelen van een vakman de beste oplossing voor de verdeelde isolatie van uw muren.

Wie kan uw muren isoleren?

Gedistribueerde isolatie van een binnen- of buitenmuur kan worden uitgevoerd door verschillende soorten professionals, zoals isolatiebedrijven, ambachtslieden of aannemers. Het is raadzaam een beroep te doen op ervaren en gekwalificeerde vakmensen om ervoor te zorgen dat uw muurisolatie veilig en doeltreffend wordt uitgevoerd. U kunt offertes aanvragen bij verschillende bedrijven en vaklui om prijzen en diensten te vergelijken.

Vergeet niet te controleren of de professionals die u inhuurt een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering hebben en een garantie van tien jaar, die eventuele schade dekt die tijdens de werkzaamheden wordt veroorzaakt.

Welke technieken en materialen moeten worden gebruikt?

Professionals gebruiken verschillende materialen voor warmte-isolatie. De meest gebruikte zijn steenwol, glaswol, geëxpandeerd polystyreen en diverse natuurlijke of synthetische vezels. Voor de meest uitgebreide voordelen moeten dunne isolatiematerialen (glaswol of geëxpandeerd polystyreen) worden gebruikt voor de isolatie van binnenmuren. Deze producten zijn relatief betaalbaar en gemakkelijk te installeren. Voor een uitstekend isolerend vermogen en een optimaal behoud van de prestaties moeten echter dikke isolatiematerialen (steenwol, houtvezel) worden gebruikt, vooral voor de isolatie van buitenmuren.

Het gebruik van een luchtlaag tussen het binnenpaneel en de isolatielaag wordt aanbevolen om de beste prestaties te verkrijgen, zowel in een nieuw huis als in een bestaand gebouw.

Hoe kiest u het juiste type gevelbekleding?

De keuze van het isolatiemateriaal en de installatie ervan hangt af van de situatie en deprofessionnel isolation de mur doelstellingen van de gebruiker.

Er zijn verschillende soorten muurisolatiewerkzaamheden: binnenisolatie, bij renovatie. Er is ook buitenmuurisolatie, voor nieuw gebruik of om een oud gebouw te verbeteren. In beide gevallen is een professionele diagnose van de muurstructuur nodig om te bepalen welk materiaal het best kan worden ingezet.

Het juiste isolatiemateriaal is essentieel voor goede thermische en akoestische prestaties. De dikte en de samenstelling van de isolatie varieert naargelang het type muur, of het nu gaat om hout, beton of baksteen. Ook het type constructie speelt een rol. Het gebruik van een luchtruimte tussen de isolatielaag en het binnenpaneel wordt echter ten zeerste aanbevolen voor betere thermische prestaties.

Voor- en nadelen van verschillende soorten warmte-isolatie

Dunne isolatie:

Glaswol en polystyreen zijn de meest gebruikte isolatiematerialen. Hun belangrijkste voordelen zijn de relatief lage kosten en de ruime beschikbaarheid op de markt. Ze zijn ook gemakkelijk te installeren voor isolatie. Deze materialen leveren ook goede thermische prestaties wanneer ze correct worden toegepast. Zij hebben echter slechte geluidsisolerende eigenschappen.

Dikke isolatie:

Deze categorie omvat steenwol en houtvezel. Deze materialen zijn zeer doeltreffend in het beperken van warmteverlies. Ze zijn duurder dan dunne isolatie en vereisen meer werk om te installeren. Bij de installatie moet rekening worden gehouden met een adequate isolatie met luchtlagen. Maar hun voordelen zijn onmiskenbaar, gezien hun goede thermische en akoestische prestaties.

Het belang van een voorafgaande diagnose vóór de installatie

Voordat de isolatiewerkzaamheden worden uitgevoerd, moet een diagnose van de te isoleren muren of zolder worden gemaakt. Deze diagnose maakt het mogelijk het soort materiaal vast te stellen datisoler mur moet worden gebruikt en het verloop van de werkzaamheden te bepalen (dikte van het materiaal, hoeveelheid, enz.) om goede thermische prestaties te verkrijgen. Bij een renovatie is het belangrijk de oorzaken van het warmteverlies op te sporen en het juiste type isolatie te vinden om dit te corrigeren.

Financiële steun beschikbaar voor dit soort werk

Sommige gemeenten bieden financiële steun of renteloze leningen voor dit soort werk. Het is daarom raadzaam dat de eindgebruiker bij zijn plaatselijke overheid of gespecialiseerde websites navraag doet voordat hij aan het project begint. Hulp wordt ook aangeboden door energieleveranciers (gas of elektriciteit) en soms door verenigingen.

Conclusie

Voor goede thermische prestaties, en dus lagere energierekeningen, is de verdeelde isolatie van een binnen- of buitenmuur van groot belang. Het is raadzaam een beroep te doen op een vakman die u kan begeleiden bij het soort materiaal dat u moet gebruiken en de uitvoering van de isolatie. De beschikbaarheid van financiële steun kan ook een positieve invloed hebben op de materiaalkeuze en de uiteindelijke kosten van het werk.

Voordelen en kosten van het isoleren van uw garagemuren

Om het comfort en de thermische efficiëntie van uw garage te verbeteren, is het isoleren van de muren een goede manier. In dit artikel kijken we naar de voordelen en kosten van garagemuurisolatie om de verschillende technieken en gebruikte materialen te begrijpen.

Wat zijn de voordelen van garagemuurisolatie?

Het isoleren van de binnen- en buitenmuren van een garage is een essentiële stap om het thermisch en akoestisch comfort te verbeteren en het energieverlies tot een minimum te beperken. Het heeft ook andere voordelen zoals:

  • Energiebesparing: door te voorkomen dat warmte uit de garage ontsnapt, kan muurisolatie helpen de verwarmings- en koelingskosten te verlagen.
  • Comfort: door een stabiele temperatuur in de garage te handhaven, kan muurisolatie het comfort verbeteren wanneer u de ruimte gebruikt.
  • Langere levensduur van apparatuur: Als u warmte- of koudegevoelige apparatuur in uw garage opslaat, kan muurisolatie deze beschermen tegen temperatuurschommelingen en de levensduur ervan verlengen.
  • Wederverkoopwaarde: een goed geïsoleerd huis kan aantrekkelijker zijn voor potentiële kopers en waarde toevoegen aan uw huis.

Overweeg de keuze van het juiste type isolatie voor uw garage op basis van uw behoeften en budget.

Welk type isolatie is het beste voor een garagemuur?

Er zijn verschillende soorten isolatie die geschikt zijn voor muurisolatie. Dunne meerlaagse isolatie isolation interne garage
wordt het meest gebruikt en bestaat in verschillende vormen, zoals minerale wol, steenwol en polyurethaanschuim. Losse materialen zoals houtvezel, glaswol en geëxpandeerde kurkplaten kunnen ook worden gebruikt om garagemuren te isoleren. In sommige gevallen kunnen gipsplaten of houten panelen worden gebruikt.

Hoe een garagemuur goed isoleren?

De voorbereiding van de garage is essentieel voordat met de isolatiewerkzaamheden wordt begonnen. Allereerst moet de buitenmuur worden schoongemaakt en behandeld met een vochtwerende verf. Vervolgens is het noodzakelijk om de garage deur opening voor te bereiden door het installeren van een houten frame met passende bekleding. De binnenmuren en het plafond moeten grondig worden gereinigd. Installatie van isolatiemateriaal aan de binnenzijde: afhankelijk van de gekozen isolatie, het juiste type installatie kiezen.

Dunne isolatie kan worden aangebracht met een lijmpistool of worden aangebracht tijdens de renovatie van de binnenmuren (gipsplaten, panelen, enz.). Losse isolatie wordt vaak gelijmd met spaanplaat om verlies te voorkomen.

Nadat de isolatiewerkzaamheden zijn voltooid, moet de binnenafwerking worden aangebracht. Het is mogelijk de muur te bepleisteren of open te laten voor een meer rustieke afwerking. U moet ook de muren en het plafond schilderen om de isolatie te beschermen tegen slijtage.

Wat is ongeveer de duur van een volledige isolatie van de garagemuur?

Het is moeilijk om een schatting te geven van de tijd die nodig is voor het isoleren van garagemuren,isolation mur garage omdat dit van verschillende factoren afhangt, zoals de grootte van de garage, de staat van de muren, het gekozen type isolatie en de ervaring van de installateur. Het isoleren van een garagemuur kan enkele uren tot meerdere dagen duren, afhankelijk van de gekozen isolatiemethode. Zo kan het aanbrengen van isolatieplaat sneller gaan dan het aanbrengen van polyurethaanspuitschuim.

Een vakman zal u een nauwkeuriger schatting kunnen geven van hoe lang het duurt om uw garagemuur te isoleren.

Hoeveel kost volledige isolatie van de garagemuur?

De kosten voor volledige isolatie van de garagemuur hangen af van vele factoren, zoals de grootte van de garage, de dikte en het type van het gekozen isolatiemateriaal, en het werk dat nodig is om de klus te klaren. De kosten voor het isoleren van een garagemuur kunnen variëren van enkele honderden tot enkele duizenden euro’s. Het wordt aanbevolen dat u contact opneemt met verschillende bedrijven om offertes te krijgen en degene te kiezen die de beste prijs-kwaliteitverhouding biedt. Vergeet niet te vragen of ze financiële steun of subsidies bieden voor het isoleren van uw garage, want dit kan de totale kosten van uw project verlagen.

Conclusie

Het isoleren van de wanden van een garage bespaart energie, verbetert het thermisch en akoestisch comfort en verbetert de luchtkwaliteit. Het is raadzaam een vakman in te huren om uw garagemuur te isoleren, zodat u verzekerd bent van een kwalitatief goede en veilige installatie.

 

 

Effectieve isolatieoplossing voor vochtige muren

De vochtigheid binnenshuis in huizen en woningen is een echt probleem. Daarom is het van essentieel belang oplossingen te vinden voor de isolatie en vochtbescherming van uw muren. Er zijn vele oplossingen beschikbaar om het vochtprobleem doeltreffend op te lossen en uw thermisch en akoestisch comfort te verbeteren.

Wat veroorzaakt muurvocht?

Er zijn verschillende redenen waarom een muur vochtig kan zijn:

  • Infiltratie van regenwater: als een muur niet goed beschermd is of als er scheuren of gaten zijn, kan regenwater de muur binnendringen en vocht veroorzaken.
  • Opstijgend vocht: dit ontstaat wanneer vocht uit de grond omhoog komt in de muur, waardoor vochtplekken en schimmel ontstaan.
  • Waterlekkage: een waterlek kan een vochtige muur veroorzaken. Dit kan worden veroorzaakt door een beschadigde leiding of een lekkende kraan.
  • Niet-ademende muren: als een muur bedekt is met een waterdichte coating (zoals verf of behang), kan vocht moeilijk ontsnappen en kan dit leiden tot vocht in de muur.

Het is belangrijk om de oorzaak van het vocht in de muren vast te stellen, zodat de juiste maatregelen kunnen worden genomen om het probleem op te lossen.

Wat zijn de oplossingen voor het isoleren van een vochtige muur?

Vocht is een van de meest voorkomende problemen in oudere woningen en kan een aanzienlijke verslechtering van het thermisch en akoestisch comfort veroorzaken. Als de muur te vochtig is, moet hij geïsoleerd worden om de schadelijke gevolgen te verminderen. Daarvoor zijn er twee mogelijke oplossingen: de muur van binnenuit of van buitenaf isoleren.

De muur van binnenuit isoleren

Deze oplossing bestaat uit het aanbrengen van een waterdichte coating op de muur alvorens deze te isolation contre humidité bekleden met isolatie die is aangepast aan de plaatselijke klimaatomstandigheden. Deze methode biedt de mogelijkheid om hoogwaardige materialen te installeren, zoals geëxpandeerd polystyreen, minerale wol, geëxpandeerde kurk of cellulair glas.

De voordelen zijn legio: het werk is minder omvangrijk en kan worden uitgevoerd met een thermische blower, het materiaal is waterdicht en het is mogelijk nauwkeurig te nivelleren en te vullen, dankzij geëxpandeerde kurk, die mogelijkheden biedt voor compactheid.

De muur van buitenaf isoleren

Deze oplossing kan alleen worden overwogen als het type constructie en de architectonische kenmerken dit toelaten. Het aanbrengen van de buitenbekleding en het toevoegen van isolatiemateriaal kan handmatig of door gespecialiseerde vakmensen worden gedaan. De keuze van het thermische isolatiesysteem is van cruciaal belang om de totale efficiëntie te garanderen. Afhankelijk van de specifieke behoeften van elke situatie kan worden gekozen voor sandwichpanelen of gips.

De keuze tussen binnen- of buitenisolatie hangt voornamelijk af van de structuur en de architectonische kenmerken van de muur in kwestie. Er zijn vier belangrijke criteria waarmee rekening moet worden gehouden:

  • het type bekleding en het gebruikte materiaal
  • de interne en externe toegankelijkheid van de muur,
  • de beschikbare tijd,
  • de totale begroting.

Als aan deze voorwaarden is voldaan, biedt externe isolatie over het algemeen veel betere en duurzamere prestaties.

Wat zijn de voordelen van de vershillende oplossingen?

Isolatie van binnenuit is veel eenvoudiger en kan het thermisch en akoestisch comfort aanzienlijk verbeteren. Bovendien biedt het een ruime keuze aan isolatiematerialen die kunnen worden aangepast aan de plaatselijke klimaatomstandigheden en budgettaire beperkingen.

Externe isolatie biedt daarentegen een meer duurzame verbetering en superieure prestaties op het gebied van thermische isolatie en luchtdichtheid.

Welke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen voor een goede installatie?

Een goede installatie vereist zorgvuldig en nauwgezet werk. Alvorens met de installatie te beginnen,isolation mur externe is het van belang een volledige diagnose te stellen om de oorzaken van de vochtigheid te beoordelen (waterinfiltratie, condensatie of capillaire opstijging) en het type en de kenmerken van de muur (materiaal, dikte…) te bepalen. Het is belangrijk na te gaan of alle nodige voorzorgsmaatregelen zijn genomen om de doeltreffendheid van de installatie te garanderen en verdere infiltratie van water te voorkomen. Het is ook noodzakelijk de installatie regelmatig te controleren om ervoor te zorgen dat deze geen andere problemen veroorzaakt, zoals schimmel.

Ten slotte is het belangrijk de instructies van de fabrikant nauwgezet te volgen om een optimale en duurzame isolatie te verkrijgen.

Conclusie

Hoewel er verschillende oplossingen bestaan voor het probleem van vochtigheid, is het van essentieel belang om voorzichtig te werk te gaan en de onderliggende oorzaak te begrijpen om bevredigende resultaten te bereiken. Zorgvuldige analyse en aandacht voor details zullen resulteren in effectieve en duurzame isolatie, terwijl het gebruik van isolatiematerialen die geschikt zijn voor de plaatselijke klimaatomstandigheden de best mogelijke prestaties zullen opleveren.

 

Alles over stenen muurisolatie

Het isoleren van een stenen muur is een interessante mogelijkheid om het thermisch comfort en de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren. Ontdek alles wat u moet weten over stenen muurisolatie voordat u begint.

Wat is stenen muurisolatie?

Een stenen muur is zeer praktisch voor een huis. Maar het is noodzakelijk om wat isolatiewerk te doen om het comfortabeler te maken en minder energie te verbruiken. Het hoofddoel is te zorgen voor een efficiënte warmte-isolatie. Afhankelijk van het type huis en de configuratie van de muur kan altijd binnen- of buitenisolatie worden overwogen.

Voor deze isolatie kunnen verschillende materialen worden gebruikt: minerale wol, cellulose, vezelcement, sponskurk, geëxpandeerd polystyreen (EPS), polyurethaanschuim (PUR), cellenbeton, enz. De keuze wordt meestal gemaakt op basis van het type muur dat moet worden geïsoleerd, maar ook op basis van het type huis (al dan niet van steen).

Voor- en nadelen van de verschillende isolatiematerialen

Van de voordelen van bovengenoemde materialen worden vooral minerale wol, polystyreen en cellenbeton gebruikt voor binnenisolatie. Het zijn zeer efficiënte materialen die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd. De zwakke punten zijn echter de hoge kosten en de moeilijkheid om de kamers leeg te maken.

Voor de isolatie van buitenmuren worden meestal sponskurk, vezelcement en polyurethaanschuimisolation mur en pierre gebruikt. Hoewel hun thermische capaciteit behouden blijft, vereist de installatie ervan een complexere techniek dan voor andere materialen. De belangrijkste voordelen zijn de relatief lage kosten en de thermische prestaties die geschikt zijn voor stenen muren.

Wat kan er worden gedaan aan de problemen van vocht en warmte bij stenen muren?

Een stenen muur kan problemen veroorzaken zoals vocht, luchtlekkage en warmteverlies. Om dit te verhelpen, kunt u:

  • De thermische isolatie van het huis verbeteren: door de muren te isoleren kunt u de hoeveelheid warmte die in de zomer het huis binnenkomt en in de winter ontsnapt verminderen, waardoor de binnentemperatuur wordt gereguleerd en vochtproblemen worden verminderd.
  • Gebruik een ontvochtiger: dit vermindert de vochtigheid in de binnenlucht en kan condensvorming op stenen muren helpen voorkomen.
  • Ventileer het huis: door regelmatig ramen open te zetten en luchtafzuigers te gebruiken, kunt u de luchtcirculatie bevorderen en het vocht in de muren verminderen.
  • Breng een waterdichte behandeling aan op de muren: dit zal de muren afdichten en beschermen tegen vocht.
  • Een goed verwarmings- en ventilatiesysteem installeren: door een goed verwarmings- en ventilatiesysteem te installeren, kunt u de temperatuur en de vochtigheid in huis regelen en vochtproblemen in stenen muren voorkomen.

Is er financiële of andere steun voor deze isolatie?

Er zijn financiële hulpmiddelen en hier zijn er enkele van:

  • De Eco-Prêt à taux zéro (eco-PTZ): dit is een renteloze lening die door de staat wordt verstrekt om energierenovatiewerkzaamheden te financieren. Om ervan te kunnen profiteren, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, met name op het gebied van energieprestaties.
  • Belastingkrediet voor energietransitie (CITE): dit is een belastingvermindering die wordt toegekend aan particulieren die energierenovatiewerkzaamheden uitvoeren in hun hoofdwoning.
  • Energiebesparingscertificaten (CEE): dit is een regeling waarmee energierenovaties kunnenconstruction mur en pierre isolation worden gefinancierd door middel van energiebesparingen. CEE’s worden toegekend door energieleveranciers en kunnen worden gebruikt om een deel van de werkzaamheden te betalen.

Er zijn andere financiële steunmaatregelen, zoals lokale steun die door lokale overheden wordt aangeboden, of bonussen die door bepaalde bedrijven worden aangeboden. Aarzel niet om uw gemeente of uw energieadviseur te vragen op welke subsidies u recht hebt.

Hoeveel kost de thermische isolatie van een stenen muur?

De prijs varieert afhankelijk van de grootte en de staat van de muur, het gekozen type isolatie en de gebruikte materialen. Het is belangrijk de kosten van het materiaal en de accessoires te controleren, evenals eventuele kosten zoals arbeidsloon en belastingen.

Voor het isoleren van een binnenmuur betaalt u tussen 10 en 40 euro per vierkante meter en voor een stenen buitenmuur tussen 30 en 60 euro per vierkante meter. Het grootste deel van de kosten hangt natuurlijk af van de gebruikte materialen (ITE, minerale wol, enz.).

Conclusie

Het isoleren van stenen muren is niet alleen nodig om het comfort te verbeteren, maar ook om het energieverbruik te verminderen en problemen van vocht en kou in de winter te voorkomen. Het vereist een goede keuze van materialen en het gebruik van een techniek die aan elk type muur kan worden aangepast, alsmede rekening houdend met de financiële steun die u ter beschikking staat, op voorwaarde dat uw thermische isolatieproject aan de voorschriften voldoet en goed wordt uitgevoerd.

 

 

Hoe een bakstenen muur isoleren

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor gelijkmatige warmte in de winter, koelte in de zomer en een rustige sfeer. Bovendien verlaagt het de energiekosten en verhoogt het de waarde van het huis. In dit artikel komen we meer te weten over de verschillende isolatiemethoden en -materialen die geschikt zijn voor het isoleren van muren van brikblokken.

Wat is muurisolatie met blokken?

Bij de isolatie van sintelblokken gaat het erom de warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenkant van uw woning te verminderen, om het thermisch comfort van de vertrekken te verbeteren. Een geslaagde installatie verhoogt de waarde van het huis en verlaagt de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk.

In het geval van een buitenmuur is het hoofddoel het beperken van het warmteverlies door middel van een luchtdicht systeem. De installatie van interne of externe isolatie (of een combinatie van beide) zal dan de koudebruggen en de hoeveelheid warmteverlies minimaliseren.

Welke materialen worden gebruikt om een breezeblock muur te isoleren?

Isolatieoplossingen kunnen intern of extern zijn, en er is een ruime keuze aan producten voor elkmaison en parpaing avec isolation van deze categorieën. De gebruikte technologieën variëren van isolatieplaten tot minerale wol en verschillende soorten schuim zoals geëxpandeerd polystyreen.

Externe isolatie

Externe isolatie gebeurt met harde kunststof panelen en is ideaal als u een hoge thermische prestatie wilt behouden en tegelijkertijd de structurele sterkte van de muur wilt optimaliseren. De aanbevolen materiaalsoorten zijn aluminium en polyurethaan (PUR). Deze bieden een hoge thermische weerstand en een betere bescherming tegen weersinvloeden dan houten of kartonnen platen.

Interieur isolatie

Voor binnenmuurisolatie kan een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen worden gebruikt.

Minerale wol, kurk of geëxpandeerd polystyreen behoren tot de populairste producten voor doeltreffende binnenisolatie.

Met deze combinatie kunnen huiseigenaren het niveau van de thermische prestaties aanpassen aan de RT 2012. Doeltreffende en goed aangebrachte binnenisolatie beschermt ook tegen vocht en draagt bij tot een goede geluidsisolatie.

Hoe kiest u het juiste type isolatie voor uw project?

Alvorens met de werkzaamheden te beginnen, moet rekening worden gehouden met bepaalde criteria: het type en de dikte van de materialen, de kosten van de isolatie, het verwachte prestatieniveau, de vereiste thermische en akoestische weerstand en de ecologische gevolgen.

De keuze moet ook worden bepaald door het type muur dat moet worden geïsoleerd. Binnen- en buitenmuren zijn totaal verschillend en vereisen verschillende oplossingen. Als de muur van baksteen of blok is, is een buitencoating nodig om hem te beschermen tegen de weersomstandigheden. Als de muur van hout of gipsplaat is, is een oplossing nodig die meer gericht is op geluidsisolatie.

Wat zijn de beste praktijken voor een optimale installatie?

Zodra het materiaal en de producten zijn gekozen, is het van cruciaal belang dat u voldoet aan de door de RT 2012 opgelegde thermische en akoestische normen, door geschikte producten te gebruiken voor uw isolatiewerkzaamheden. Het is ook belangrijk zich bewust te zijn van de extra massa die zou worden veroorzaakt door een te dikke isolatie en ervoor te zorgen dat de isolatie correct wordt aangebracht voor een optimale luchtdichtheid: dit zal ook eventuele luchtinfiltratie voorkomen.

Bij binnenmuurisolatie kan isolatie worden bereikt door het dichten van luchtgaten in het huis of door bekleding met houtvezelplaten. In het geval van een garage is het aan te bevelen eerst vloerisolatie aan te brengen alvorens muurisolatie aan te brengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het isoleren van een muur van blokken?

Voordelen

  • Minder energieverbruik: het isoleren van een muur van blokken kan het energieverbruik helpen verminderen door te voorkomen dat warmte uit het huis ontsnapt in de winter en datisolant pour mur parpaing warmte het huis binnenkomt in de zomer. Dit kan leiden tot besparingen op verwarmings- en koelingsrekeningen.
  • Meer comfort: het isoleren van een breezeblock-wand kan helpen om een constante temperatuur in de woning te handhaven, wat het comfort van de bewoners kan verbeteren.
  • Waarde van het huis: blokgevelisolatie kan de waarde van het huis verhogen doordat het huis energiezuiniger en comfortabeler wordt.

Nadelen

  • Kosten: het isoleren van een breezeblock-muur kan duur zijn, hoewel de besparingen op de energierekening op lange termijn de initiële kosten kunnen compenseren.
  • Renovatiewerkzaamheden: het isoleren van een breezeblock-wand vereist gewoonlijk renovatiewerkzaamheden, die duur en tijdrovend kunnen zijn.
  • Ruimteverlies: het toevoegen van isolatie aan een breezeblock-muur kan leiden tot ruimteverlies in huis door de extra dikte van de muur.

Conclusie

Kortom, het isoleren van een muur van windschermen kan verschillende aangename energie- en akoestische voordelen bieden.De keuze van de materialen hangt af van de kenmerken van elk project en de opgelegde thermische normen. De keuze van de materialen hangt af van de kenmerken van elk project en de opgelegde thermische normen. Om de beste oplossing te vinden, is het raadzaam contact op te nemen met een vakman uit de sector voor een volledige diagnose en een optimale installatie.

Hoe kiest u de beste isolatie voor een bakstenen muur?

Wanneer u een bakstenen muur wilt isoleren, kan het kiezen van de juiste isolatie een moeilijke en ingewikkelde taak zijn. Het doel van isolatie is het verminderen van warmte- en geluidslekken en het verbeteren van de algemene energieprestaties van het huis. De verschillende soorten isolatie die voor een bakstenen muur kunnen worden gebruikt zijn divers, en elke isolatie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen.

Wat zijn de verschillende soorten isolatie voor een bakstenen muur?

Houtwol

Houtwol is een uitstekende thermische en akoestische isolator. Het wordt geleverd in de vorm van panelen of vlokken en is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, waardoor het een milieuvriendelijke en niet-vervuilende isolator is. Het biedt een uitstekende thermische en akoestische isolatie dankzij de hoge dichtheid, die de thermische en vochtbestendigheid verbetert.

Houtwol heeft ook een goed vermogen om warmte te absorberen en vast te houden, waardoor thermische lekkage en luchtstromen tussen de binnen- en buitenmuur worden beperkt. Er zij op gewezen dat de dikte van houtwol beperkt is (tussen 10 cm en 15 cm) omdat het moeilijk kan zijn om het in de hoeken van muren te installeren.

 Minerale wol

Minerale wol wordt gemaakt van materialen zoals glas, vulkanisch gesteente of basalt die zijn verhit en geblazen. Minerale wol is ontworpen om een uitstekende thermische en akoestische isolatie te bieden, evenals weerstand tegen vocht en lucht. Het presteert beter dan andere isolatiematerialen, zoals houtwol of houtvezel. Anderzijds is het veel duurder dan de laatste.

Steenwol

Steenwol wordt gemaakt van gemalen vulkanisch stollingsgesteente en in bulk of als paneel gegotenISOLANT EN POLYSTYRENE. Het is een uitstekende thermische isolator en heeft bewezen brandwerende eigenschappen. Door zijn minerale oorsprong is het ook zeer duurzaam en bestand tegen grondbewegingen en trillingen.

Steenwol heeft door zijn minerale oorsprong een hoog risico op aantasting door kalk of vocht.

Polystyreen

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn halfstijve kunststoffen die kunnen worden gebruikt voor de isolatie van bakstenen muren. EPS bestaat uit geagglomereerde korrels, terwijl XPS bestaat uit poeder onder hoge druk. Beide soorten polystyreen staan bekend om hun uitstekende thermische en vochtbestendigheid, dankzij hun perfecte krul die een betere luchtpenetratie mogelijk maakt.

Deze materialen zijn echter synthetische producten die zeer vervuilend zijn om te produceren en moeilijk te installeren.

 Houtvezelpanelen

Houtvezelplaten worden gemaakt van door persen of agglomereren verkregen schaafsel of gemalen vezels. Hun hoge dichtheid zorgt voor een uitstekende thermische en akoestische isolatie, alsmede vocht- en luchtweerstand. Ze kunnen moeilijker te installeren zijn dan andere isolatiematerialen.

Welke technieken moeten voor elk type isolatie worden gebruikt?

De technieken variëren naargelang het isolatiemateriaal en de te isoleren gevel:

  • Voor houtwol: Er zijn verschillende installatiemethoden mogelijk, waaronder blazen. Bij deze methode wordt het product in de muurholten of in de enkele muur geblazen.
  • Voor minerale wol: het kan op de vloer worden gelegd, gegoten en bedekt met een waterdicht materiaal, of het kan met behulp van metalen bevestigingen tussen briesblokken worden aangebracht.
  • Voor polystyreen: het wordt geïnstalleerd door schroeven of spijkeren, wat zeer praktisch is voor installatie op een bakstenen muur.
  • Voor houtvezelplaten: deze worden geïnstalleerd met speciale metalen bevestigingen, en kunnen worden aangebracht met lijm of een waterdichte bekleding.

Welke oplossing kiezen op basis van de gewenste thermische en energetische prestaties?

De keuze van het te gebruiken isolatiemateriaal hangt af van de gewenste thermische en energieprestaties. Houtwol biedt door zijn hoge dichtheid een uitstekende warmte-isolatie. MineraleISOLATION MOUSSE wol biedt dankzij zijn sterk isolerende eigenschappen ook een goede thermische en akoestische isolatie. Polystyreen is meer geschikt voor vlakke oppervlakken, omdat het gladde oppervlak een goede luchtdoorlaatbaarheid biedt, wat koudebruggen vermindert.Houtvezelpanelen ten slotte bieden extra thermische en akoestische isolatie en zijn bij uitstek geschikt voor bakstenen muren.

Voor een optimale thermische en akoestische isolatie en een goede vocht- en luchtweerstand worden producten als steenwol, polystyreen of houtvezelplaten aanbevolen. Deze bieden een zeer goede afdichting en een hoge weerstand tegen waterdampdiffusie. Het is ook mogelijk vochtwerende pleisters te gebruiken om de isolatie van bakstenen muren te versterken tegen vocht.

Conclusie

De keuze van de beste isolatie hangt af van het vereiste niveau van thermische en energieprestaties en van de gewenste eigenschappen en kenmerken. Daarom is het belangrijk elke mogelijke oplossing zorgvuldig te analyseren om te bepalen welke oplossing het meest geschikt is voor uw project.

 

 

 

Hoe een keldermuur isoleren

Het isoleren van een keldermuur is een complexe maar noodzakelijke taak om de energie-efficiëntie en de algemene kwaliteit van het gebouw te verbeteren. In ons artikel leest u hoe u de keldermuren van uw huis effectief en efficiënt kunt isoleren.

Waarom een keldermuur isoleren?

Het isoleren van een keldermuur is een effectieve en kostenefficiënte manier om energieverlies te beperken en het comfort in het gebouw te verbeteren. Schuimcontainers zijn zeer doeltreffend om de temperatuur te regelen en de lucht koel te houden. Muren zijn dus een essentieel onderdeel van de structuur van een huis. Het juiste materiaal kan helpen de binnen- en buitenmuren te scheiden, vochtproblemen aan te pakken en een vitale rol te spelen bij het handhaven van ideale omstandigheden.

Welk type materiaal is het meest geschikt?

Keldermuren moeten worden geïsoleerd met materialen die bestand zijn tegen vocht en voldoen aanISOLATION MUR SOUS-SOL thermische en akoestische eisen. Hoewel de keuze afhangt van de specifieke kenmerken van het terrein en de voorkeuren van de eigenaar, is het belangrijk de volgende criteria in aanmerking te nemen: het type constructie, de warmteweerstand van de materialen, hun geluidsisolerend vermogen en hun mate van ondoordringbaarheid.

Volgens deze criteria zijn de mogelijke oplossingen

minerale wol (vooral steenwol of schapenwol)
harde panelen (in geëxpandeerd polystyreen of polyurethaan) of
polyurethaanschuim.

Deze materialen kunnen alleen worden gebruikt of in combinatie met een dampscherm in de vorm van een transparante film of luchtdoorlatend materiaal.

Materiële kenmerken?

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen op het gebied van warmte-, geluids- en vochtisolatie:

  • Minerale wol: heeft een hoge thermische en akoestische prestatie, is goedkoop en licht. Het is echter moeilijk te installeren en vereist aanvullende afdichtingsproducten.
  • Harde panelen: snel te installeren en op maat te snijden, vereisen geen extra producten maar zijn iets duurder dan andere oplossingen.
  • Schuim: in tegenstelling tot harde isolatiematerialen is schuim gemakkelijk te snijden en produceert het weinig stof tijdens het zagen.

Aan de andere kant houden ze meestal langer vocht vast en kan het nodig zijn een extra onderlaag aan te brengen.

Hoe bereik je een goede isolatie?

Zodra de materiaalkeuze is afgestemd op de technische en economische beperkingen, kunnen de stappen voor het isoleren van een keldermuur als volgt worden samengevat:

  • Begin met het schoonmaken van de muur en verwijder al het vuil en stof.
  • Breng een waterdicht product aan op de muur om deze tegen vocht te beschermen.
  • Installeer een laag geëxpandeerd polystyreen of glaswol op de muur en zorg ervoor dat er tussen de onderkant van de isolatie en de vloer een ruimte van 5 cm overblijft, zodat de lucht kan circuleren.
  • Bevestig de isolatie aan de muur met lijm of kit, of gebruik platte schroeven om hem op zijn plaats te houden.
  • Breng een tweede laag isolatie aan op de muur en zorg ervoor dat er een ruimte van ongeveer 2 cm is tussen de twee lagen, zodat de lucht kan circuleren. Het is belangrijk om te controleren of de isolatie op zijn plaats zit en goed contact maakt met het plafond, zodat er geen lucht vanisolation sous-sol en construction buiten naar binnen kan stromen.
  • Breng een dampscherm aan op de muur om te voorkomen dat vocht in de isolatie dringt.
  • Plaats een afwerking op de muur, zoals gips, gipsplaat of houten panelen, om de isolatie te beschermen en het uiterlijk van de kamer te verbeteren.
  • Kwaliteitscontrole na installatie: Deze stap is essentieel om de doeltreffendheid van de isolatie te controleren. Thermische proeven kunnen noodzakelijk zijn en er kunnen maatregelen worden genomen om de duurzaamheid van de materialen en de doeltreffendheid van de isolatie te waarborgen.

Hoewel het werk zonder de hulp van een vakman kan worden uitgevoerd, raden wij u aan een beroep te doen op een gespecialiseerde vakman voor het isoleren van uw keldermuren om de kwaliteit en de veiligheid van het werk te garanderen.

Conclusie:

Een juiste isolatie kan bijdragen tot een betere warmtehuishouding, minder warmte- en geluidsverlies en vochtproblemen. Door de juiste materialen voor uw klus te kiezen en de belangrijkste stappen voor het isoleren van een keldermuur te volgen, bent u verzekerd van duurzame resultaten.

Binnenmuurisolatie: alle voor- en nadelen!

De verwarmings- en brandstofrekeningen stijgen. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over binnenmuurisolatie om uw comfort te verbeteren en geld te besparen.

Wat is het voordeel van binnenmuurisolatie?

Thermische isolatie wordt sinds lang aan de buitenkant van gebouwen uitgevoerd door het aanbrengen van isolatielagen op de gevel. Goede thermische isolatie beperkt het warmteverlies en verbetert het binnencomfort door de temperatuurschommelingen te beperken. Dit type techniek is niet altijd mogelijk geweest, met name in het geval van een gedeeltelijke of volledige herstructurering van een gebouw waarbij onvermijdelijk interne isolatie van de muren nodig is.

Wat is het verschil tussen interne en externe isolatie?

Het eerste verschil tussen de twee soorten isolatie is de werktechniek. Bij het isoleren van muren van binnenuit wordt het isolatiemateriaal rechtstreeks op de binnenmuren van het gebouw aangebracht, terwijl bij het isoleren van gevels van buitenaf de isolatie aan de buitenkant van de muren wordt aangebracht.

isolant mur intérieur

Het tweede verschil is de leefruimte, die door interne isolatie wordt verkleind. Daarom kunnen externe isolatietechnieken het thermisch comfort verbeteren zonder de woonruimte van de woning op te breken en zonder verschil in prestatie.

Met welke isolatietechnieken kan een binnenmuur worden geïsoleerd?

Er zijn twee soorten technieken om muren van binnenuit te isoleren:

ITE, of Isolation Thermique par l’Extérieur, bestaat uit het aanbrengen van isolatie op de binnenmuren.
ITI, of Isolation Thermique par l’Intérieur, bestaat uit het aanbrengen van een of meer panelen van isolerend materiaal (hout, houtvezel, minerale wol, enz.) op de binnenmuren om de warmteoverdracht te beperken.

De keuze van het materiaal hangt af van het type en de staat van de muren en het vereiste niveau van thermisch comfort. In beide gevallen moet de installatie perfect waterdicht en afgedicht zijn om de vorming van koudebruggen of het ontstaan van vocht tussen de isolatielagen te voorkomen.

Welk comfortniveau wordt bereikt met een goede warmte-isolatie van binnenmuren?

Goede thermische isolatie bespaart niet alleen energie op lange termijn, maar verbetert ook het binnencomfort door temperatuurschommelingen te beperken. Eenmaal geïsoleerd zullen de binnenmuren een meer gelijkmatige en duurzame temperatuur behouden en zo het gevoel van kou of warmte aanzienlijk verminderen. Een perfecte luchtdichtheid garandeert de energieprestaties van de onderdelen van het gebouw, zoals ramen, deuren, enz. Goede thermische isolatie is dus een langetermijninvestering die ook de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk vermindert.

Welke materialen zijn het meest geschikt om een binnenmuur te isoleren?

Er zijn vele materialen die een doeltreffende warmte-isolatie voor binnenmuren bieden. Sommige zijn meer geschikt voor buitengevels en andere voor het interieur. De belangrijkste materialen die worden gebruikt om muren te isoleren zijn

  • Houtvezelpanelen
  • Polystyreen en kurk
  • Minerale wol
  • Geëxpandeerd vermiculiet
  • Hennep

Elk type materiaal heeft zijn voor- en nadelen en biedt verschillende thermische prestaties.

Houtvezelpanelen worden vaak gekozen vanwege hun uitstekende thermische en akoestische isolatie, terwijl minerale wol en vermiculiet een betere isolatie tegen brand en hitte bieden. Daarom is het van belang om de specifieke technische en budgettaire beperkingen van de uit te voeren werkzaamheden zorgvuldig te beoordelen alvorens een keuze te maken.

Hoeveel kost een goede thermische isolatie van binnenmuren?

isolation mur salon

De prijs van isolatie hangt af van de gekozen technologie en het gekozen materiaal. Het kan worden bestudeerd in verschillende gevallen: de isolatie van een binnen- of buitenmuur, renovatie of nieuwbouw, enz. Het is mogelijk financiële steun te krijgen via de programma’s voor steun voor de algemene verbetering van de energieprestaties van woningen (AGPE) of het belastingkrediet voor ecologische overgang (CITE). Volgens de website Finance-investissement.fr “kan een goed geïsoleerde woning met goede ventilatie een energiebesparing tot 30% opleveren, bovenop de steun waarop u recht heeft”.

Hoe isoleer ik zelf een binnenmuur?

Het is mogelijk om zelf binnenmuren te isoleren, mits er geen tekenen van scheuren, vocht of beweging zijn. Zodra u het meest geschikte materiaal voor uw huis hebt gekozen, kunt u overgaan tot de installatie. Hier zijn de te volgen stappen:

  • Schoonmaken en afstoffen van de binnenmuren;
  • Het aansluiten van de muurhoeken en de plint;
  • Montage en bevestiging van de panelen aan de muren;
  • Het huis ventileren;
  • Bedrading van stopcontacten en schakelaars indien nodig.

Alle stappen moeten nauwkeurig en nauwgezet worden uitgevoerd om de waterdichtheid en de kwaliteit van de thermische isolatie te garanderen. Daarom is het raadzaam advies in te winnen bij een ervaren vakman alvorens de werkzaamheden uit te voeren.

Conclusie

Thermische isolatie van muren van binnenuit is een bijzonder geschikte oplossing voor gebouwen die al zijn gebouwd en niet van buitenaf kunnen worden geïsoleerd. Het verbetert niet alleen het thermisch comfort van het huis, maar bespaart ook energie op lange termijn. Ten slotte is het mogelijk om voor deze werkzaamheden financiële steun te krijgen en zo te genieten van een beter comfort en tegelijkertijd het energieverbruik te beperken.