Hoe een bakstenen muur isoleren

isolation de mur en parpaing

Een goed geïsoleerd huis zorgt voor gelijkmatige warmte in de winter, koelte in de zomer en een rustige sfeer. Bovendien verlaagt het de energiekosten en verhoogt het de waarde van het huis. In dit artikel komen we meer te weten over de verschillende isolatiemethoden en -materialen die geschikt zijn voor het isoleren van muren van brikblokken.

Wat is muurisolatie met blokken?

Bij de isolatie van sintelblokken gaat het erom de warmteoverdracht tussen de binnen- en buitenkant van uw woning te verminderen, om het thermisch comfort van de vertrekken te verbeteren. Een geslaagde installatie verhoogt de waarde van het huis en verlaagt de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk.

In het geval van een buitenmuur is het hoofddoel het beperken van het warmteverlies door middel van een luchtdicht systeem. De installatie van interne of externe isolatie (of een combinatie van beide) zal dan de koudebruggen en de hoeveelheid warmteverlies minimaliseren.

Welke materialen worden gebruikt om een breezeblock muur te isoleren?

Isolatieoplossingen kunnen intern of extern zijn, en er is een ruime keuze aan producten voor elkmaison en parpaing avec isolation van deze categorieën. De gebruikte technologieën variëren van isolatieplaten tot minerale wol en verschillende soorten schuim zoals geëxpandeerd polystyreen.

Externe isolatie

Externe isolatie gebeurt met harde kunststof panelen en is ideaal als u een hoge thermische prestatie wilt behouden en tegelijkertijd de structurele sterkte van de muur wilt optimaliseren. De aanbevolen materiaalsoorten zijn aluminium en polyurethaan (PUR). Deze bieden een hoge thermische weerstand en een betere bescherming tegen weersinvloeden dan houten of kartonnen platen.

Interieur isolatie

Voor binnenmuurisolatie kan een combinatie van natuurlijke en synthetische materialen worden gebruikt.

Minerale wol, kurk of geëxpandeerd polystyreen behoren tot de populairste producten voor doeltreffende binnenisolatie.

Met deze combinatie kunnen huiseigenaren het niveau van de thermische prestaties aanpassen aan de RT 2012. Doeltreffende en goed aangebrachte binnenisolatie beschermt ook tegen vocht en draagt bij tot een goede geluidsisolatie.

Hoe kiest u het juiste type isolatie voor uw project?

Alvorens met de werkzaamheden te beginnen, moet rekening worden gehouden met bepaalde criteria: het type en de dikte van de materialen, de kosten van de isolatie, het verwachte prestatieniveau, de vereiste thermische en akoestische weerstand en de ecologische gevolgen.

De keuze moet ook worden bepaald door het type muur dat moet worden geïsoleerd. Binnen- en buitenmuren zijn totaal verschillend en vereisen verschillende oplossingen. Als de muur van baksteen of blok is, is een buitencoating nodig om hem te beschermen tegen de weersomstandigheden. Als de muur van hout of gipsplaat is, is een oplossing nodig die meer gericht is op geluidsisolatie.

Wat zijn de beste praktijken voor een optimale installatie?

Zodra het materiaal en de producten zijn gekozen, is het van cruciaal belang dat u voldoet aan de door de RT 2012 opgelegde thermische en akoestische normen, door geschikte producten te gebruiken voor uw isolatiewerkzaamheden. Het is ook belangrijk zich bewust te zijn van de extra massa die zou worden veroorzaakt door een te dikke isolatie en ervoor te zorgen dat de isolatie correct wordt aangebracht voor een optimale luchtdichtheid: dit zal ook eventuele luchtinfiltratie voorkomen.

Bij binnenmuurisolatie kan isolatie worden bereikt door het dichten van luchtgaten in het huis of door bekleding met houtvezelplaten. In het geval van een garage is het aan te bevelen eerst vloerisolatie aan te brengen alvorens muurisolatie aan te brengen.

Wat zijn de voor- en nadelen van het isoleren van een muur van blokken?

Voordelen

  • Minder energieverbruik: het isoleren van een muur van blokken kan het energieverbruik helpen verminderen door te voorkomen dat warmte uit het huis ontsnapt in de winter en datisolant pour mur parpaing warmte het huis binnenkomt in de zomer. Dit kan leiden tot besparingen op verwarmings- en koelingsrekeningen.
  • Meer comfort: het isoleren van een breezeblock-wand kan helpen om een constante temperatuur in de woning te handhaven, wat het comfort van de bewoners kan verbeteren.
  • Waarde van het huis: blokgevelisolatie kan de waarde van het huis verhogen doordat het huis energiezuiniger en comfortabeler wordt.

Nadelen

  • Kosten: het isoleren van een breezeblock-muur kan duur zijn, hoewel de besparingen op de energierekening op lange termijn de initiële kosten kunnen compenseren.
  • Renovatiewerkzaamheden: het isoleren van een breezeblock-wand vereist gewoonlijk renovatiewerkzaamheden, die duur en tijdrovend kunnen zijn.
  • Ruimteverlies: het toevoegen van isolatie aan een breezeblock-muur kan leiden tot ruimteverlies in huis door de extra dikte van de muur.

Conclusie

Kortom, het isoleren van een muur van windschermen kan verschillende aangename energie- en akoestische voordelen bieden.De keuze van de materialen hangt af van de kenmerken van elk project en de opgelegde thermische normen. De keuze van de materialen hangt af van de kenmerken van elk project en de opgelegde thermische normen. Om de beste oplossing te vinden, is het raadzaam contact op te nemen met een vakman uit de sector voor een volledige diagnose en een optimale installatie.