Waarom isolatieschuim voor muren gebruiken

isolation mur avec mousse

Schuimisolatie wordt zeer gewaardeerd om zijn isolerende kwaliteiten en gebruiksgemak. Dit materiaal biedt verschillende voordelen ten opzichte van de meeste andere manieren om binnenmuren te isoleren. In dit artikel wordt uiteengezet hoe het gebruik ervan optimale warmte- en geluidsisolatie biedt en tegelijkertijd milieuvriendelijk is.

De voordelen van schuimisolatie

Isolatieschuim kan bestaan uit polyurethaan, polyester of glasvezel. Polyurethaan wordt beschouwd als de beste oplossing voor het isoleren van binnenmuren. Polyurethaanschuim is een zeer sterk materiaal met dubbele dichtheid dat de meest doeltreffende thermische en akoestische isolatie biedt. Het vermogen om warmte vast te houden en te absorberen is bijzonder groot, waardoor het een zeer voordelig isolatiemateriaal voor woningen is. Het beperkt geluid van buitenaf dankzij zijn vermogen om geluid te absorberen en zijn gesloten celstructuur die het meeste geluid tegenhoudt.

Schuimisolatie heeft nog verschillende andere voordelen voor de thermische en akoestische isolatie van uw woning.

 • Gemakkelijk te installeren: schuimisolatie kan gemakkelijk worden aangebracht met een schuimpistool, waardoor het ideaal is voor moeilijk bereikbare plaatsen of kleine ruimtes.
 • Hoge thermische prestaties: Schuimisolatie kan een betere thermische isolatie bieden dan andere isolatiematerialen, zoals rollen glas- of steenwol.
 • Laag warmtegeleidingsvermogen: schuimisolatie heeft een laag warmtegeleidingsvermogen,isolant mousse
wat betekent dat het de overdracht van warmte van buiten naar binnen vermindert.
 • Duurzaamheid: schuimisolatie is een duurzaam materiaal dat vele jaren kan meegaan zonder zijn doeltreffendheid te verliezen.
 • Brandwerend: Schuimisolatie is een brandvertragend materiaal, waardoor het ideaal is voor het isoleren van ruimtes met een hoog brandrisico.
 • Milieuvriendelijk: Schuimisolatie wordt vaak gemaakt van gerecycleerde grondstoffen, waardoor het een milieuvriendelijke keuze is om uw huis te isoleren.

Installatietechnieken

Schuimisolatie kan op verschillende manieren op binnenmuren worden aangebracht. De meeste vakmensen adviseren koud spuiten of injecteren in de spouwmuur, omdat deze procédés uitstekende prestaties leveren en veel tijd besparen. Er zijn alternatieve technieken voor het aanbrengen van schuimisolatie. Een polyurethaanpaneel kan worden geïnstalleerd op een stijve steun die eerder is geïnstalleerd om de muren te isoleren. Dit type toepassing wordt aanbevolen wanneer de muren deel uitmaken van het geraamte van het huis. Alvorens met het werk te beginnen, is het belangrijk het meest geschikte materiaal voor de plaatselijke klimaatomstandigheden te kiezen. De hoogte en de dikte worden bepaald met inachtneming van het gewenste isolatieniveau en de budgettaire beperkingen.

De optimale methode om isolerend schuim aan te brengen

Een van de beste technieken voor het aanbrengen van schuim op binnenmuren is koud spuiten of injecteren in de spouwmuur. Een verscheidenheid aan spuitmonden, aangepast aan het type product, garandeert een hoge precisie en een uitstekend resultaat. Er kunnen verbindingen worden gemaakt tussen de sproeiers en de compressor voor een betere verspreiding van het schuim.

Belangrijke overwegingen voor het gebruik van isolatieschuim:

 • Veiligheid: het is belangrijk de instructies van de fabrikant nauwgezet te volgen en persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals handschoenen, een veiligheidsbril en een masker, te dragen bij het gebruik van isolatieschuim. Het schuim kan ontvlambaar zijn en tijdens het aanbrengen schadelijke dampen produceren.
 • Materiaalkwaliteit: Het is belangrijk om schuimisolatie van hoge kwaliteit te kiezen voor optimale prestaties. Kies producten die gecertificeerd zijn door een erkende certificeringsinstantie.
 • Voorbereiding van het oppervlak: Voordat de schuimisolatie wordt aangebracht, moet het oppervlak waarop deze zal worden aangebracht schoon en droog zijn en vrij van voorwerpen die het aanbrengen van het schuim kunnen belemmeren.
 • Verwerkingstemperatuur: het isolatieschuim is mogelijk niet doeltreffend als het wordt aangebracht bij temperaturen onder 5°C of boven 35°C. Controleer daarom vóór gebruik demousse isolante
omgevingstemperatuur.
 • Toepassingsdikte: Het is belangrijk de door de fabrikant aanbevolen dikte aan te houden om optimale prestaties van de schuimisolatie te garanderen. Een te dunne laag kan de doeltreffendheid ervan verminderen, terwijl een te dikke laag moeilijk te snijden en af te werken kan zijn.
 • Ventilatie: Zorg ervoor dat de ruimte waarin de schuimisolatie wordt aangebracht goed wordt geventileerd om de opbouw van schadelijke dampen te voorkomen.
 • Verwijdering: Verwijder de schuimisolatie en de verpakking volgens de plaatselijke voorschriften voor afvalverwerking.

Relatieve vochtigheid of blootstelling aan zonlicht zijn punten waarmee rekening moet worden gehouden voordat met de isolatie wordt begonnen, aangezien deze factoren rechtstreeks van invloed zijn op de verwerkingstijd en de prestaties van het gekozen materiaal. Bovendien is het belangrijk een terreininspectie uit te voeren om de huidige staat van de muur te kennen en het soort en de hoeveelheid materiaal te kunnen plannen dat nodig is om het werk te voltooien.

Hoe onderhoud ik schuimisolatie?

Het onderhoud van schuimisolatie is zeer eenvoudig en neemt weinig tijd in beslag. Gewoon de muren regelmatig schoonmaken om opgehoopt stof te verwijderen en de binnenlucht te verfrissen. Gedeeltelijke of volledige vervanging van de isolatiematerialen wordt aanbevolen om de 10-15 jaar, afhankelijk van het gebruik en de plaatselijke klimaatomstandigheden.

Conclusie

Het gebruik van schuimisolatie voor binnenmuren biedt vele voordelen. Het is een zeer doeltreffend materiaal voor een optimale warmte- en geluidsisolatie van binnenmuren. Koudspuitinstallatie wordt aanbevolen als de optimale methode omdat deze snel en gemakkelijk te installeren is. Door het advies in ons artikel op te volgen, kunt u op lange termijn genieten van de voordelen van het isoleren van uw muur met isolatieschuim.