Alles over stenen muurisolatie

isolation mur en pierre avec chanvre

Het isoleren van een stenen muur is een interessante mogelijkheid om het thermisch comfort en de energie-efficiëntie van uw woning te verbeteren. Ontdek alles wat u moet weten over stenen muurisolatie voordat u begint.

Wat is stenen muurisolatie?

Een stenen muur is zeer praktisch voor een huis. Maar het is noodzakelijk om wat isolatiewerk te doen om het comfortabeler te maken en minder energie te verbruiken. Het hoofddoel is te zorgen voor een efficiënte warmte-isolatie. Afhankelijk van het type huis en de configuratie van de muur kan altijd binnen- of buitenisolatie worden overwogen.

Voor deze isolatie kunnen verschillende materialen worden gebruikt: minerale wol, cellulose, vezelcement, sponskurk, geëxpandeerd polystyreen (EPS), polyurethaanschuim (PUR), cellenbeton, enz. De keuze wordt meestal gemaakt op basis van het type muur dat moet worden geïsoleerd, maar ook op basis van het type huis (al dan niet van steen).

Voor- en nadelen van de verschillende isolatiematerialen

Van de voordelen van bovengenoemde materialen worden vooral minerale wol, polystyreen en cellenbeton gebruikt voor binnenisolatie. Het zijn zeer efficiënte materialen die gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd. De zwakke punten zijn echter de hoge kosten en de moeilijkheid om de kamers leeg te maken.

Voor de isolatie van buitenmuren worden meestal sponskurk, vezelcement en polyurethaanschuimisolation mur en pierre gebruikt. Hoewel hun thermische capaciteit behouden blijft, vereist de installatie ervan een complexere techniek dan voor andere materialen. De belangrijkste voordelen zijn de relatief lage kosten en de thermische prestaties die geschikt zijn voor stenen muren.

Wat kan er worden gedaan aan de problemen van vocht en warmte bij stenen muren?

Een stenen muur kan problemen veroorzaken zoals vocht, luchtlekkage en warmteverlies. Om dit te verhelpen, kunt u:

  • De thermische isolatie van het huis verbeteren: door de muren te isoleren kunt u de hoeveelheid warmte die in de zomer het huis binnenkomt en in de winter ontsnapt verminderen, waardoor de binnentemperatuur wordt gereguleerd en vochtproblemen worden verminderd.
  • Gebruik een ontvochtiger: dit vermindert de vochtigheid in de binnenlucht en kan condensvorming op stenen muren helpen voorkomen.
  • Ventileer het huis: door regelmatig ramen open te zetten en luchtafzuigers te gebruiken, kunt u de luchtcirculatie bevorderen en het vocht in de muren verminderen.
  • Breng een waterdichte behandeling aan op de muren: dit zal de muren afdichten en beschermen tegen vocht.
  • Een goed verwarmings- en ventilatiesysteem installeren: door een goed verwarmings- en ventilatiesysteem te installeren, kunt u de temperatuur en de vochtigheid in huis regelen en vochtproblemen in stenen muren voorkomen.

Is er financiële of andere steun voor deze isolatie?

Er zijn financiële hulpmiddelen en hier zijn er enkele van:

  • De Eco-Prêt à taux zéro (eco-PTZ): dit is een renteloze lening die door de staat wordt verstrekt om energierenovatiewerkzaamheden te financieren. Om ervan te kunnen profiteren, moet aan bepaalde voorwaarden worden voldaan, met name op het gebied van energieprestaties.
  • Belastingkrediet voor energietransitie (CITE): dit is een belastingvermindering die wordt toegekend aan particulieren die energierenovatiewerkzaamheden uitvoeren in hun hoofdwoning.
  • Energiebesparingscertificaten (CEE): dit is een regeling waarmee energierenovaties kunnenconstruction mur en pierre isolation worden gefinancierd door middel van energiebesparingen. CEE’s worden toegekend door energieleveranciers en kunnen worden gebruikt om een deel van de werkzaamheden te betalen.

Er zijn andere financiële steunmaatregelen, zoals lokale steun die door lokale overheden wordt aangeboden, of bonussen die door bepaalde bedrijven worden aangeboden. Aarzel niet om uw gemeente of uw energieadviseur te vragen op welke subsidies u recht hebt.

Hoeveel kost de thermische isolatie van een stenen muur?

De prijs varieert afhankelijk van de grootte en de staat van de muur, het gekozen type isolatie en de gebruikte materialen. Het is belangrijk de kosten van het materiaal en de accessoires te controleren, evenals eventuele kosten zoals arbeidsloon en belastingen.

Voor het isoleren van een binnenmuur betaalt u tussen 10 en 40 euro per vierkante meter en voor een stenen buitenmuur tussen 30 en 60 euro per vierkante meter. Het grootste deel van de kosten hangt natuurlijk af van de gebruikte materialen (ITE, minerale wol, enz.).

Conclusie

Het isoleren van stenen muren is niet alleen nodig om het comfort te verbeteren, maar ook om het energieverbruik te verminderen en problemen van vocht en kou in de winter te voorkomen. Het vereist een goede keuze van materialen en het gebruik van een techniek die aan elk type muur kan worden aangepast, alsmede rekening houdend met de financiële steun die u ter beschikking staat, op voorwaarde dat uw thermische isolatieproject aan de voorschriften voldoet en goed wordt uitgevoerd.