Hoe kiest u de beste isolatie voor een bakstenen muur?

ISOLANTS SUR MUR EN BRIQUE

Wanneer u een bakstenen muur wilt isoleren, kan het kiezen van de juiste isolatie een moeilijke en ingewikkelde taak zijn. Het doel van isolatie is het verminderen van warmte- en geluidslekken en het verbeteren van de algemene energieprestaties van het huis. De verschillende soorten isolatie die voor een bakstenen muur kunnen worden gebruikt zijn divers, en elke isolatie heeft zijn eigen specifieke kenmerken en voordelen.

Wat zijn de verschillende soorten isolatie voor een bakstenen muur?

Houtwol

Houtwol is een uitstekende thermische en akoestische isolator. Het wordt geleverd in de vorm van panelen of vlokken en is gemaakt van hernieuwbare grondstoffen, waardoor het een milieuvriendelijke en niet-vervuilende isolator is. Het biedt een uitstekende thermische en akoestische isolatie dankzij de hoge dichtheid, die de thermische en vochtbestendigheid verbetert.

Houtwol heeft ook een goed vermogen om warmte te absorberen en vast te houden, waardoor thermische lekkage en luchtstromen tussen de binnen- en buitenmuur worden beperkt. Er zij op gewezen dat de dikte van houtwol beperkt is (tussen 10 cm en 15 cm) omdat het moeilijk kan zijn om het in de hoeken van muren te installeren.

 Minerale wol

Minerale wol wordt gemaakt van materialen zoals glas, vulkanisch gesteente of basalt die zijn verhit en geblazen. Minerale wol is ontworpen om een uitstekende thermische en akoestische isolatie te bieden, evenals weerstand tegen vocht en lucht. Het presteert beter dan andere isolatiematerialen, zoals houtwol of houtvezel. Anderzijds is het veel duurder dan de laatste.

Steenwol

Steenwol wordt gemaakt van gemalen vulkanisch stollingsgesteente en in bulk of als paneel gegotenISOLANT EN POLYSTYRENE. Het is een uitstekende thermische isolator en heeft bewezen brandwerende eigenschappen. Door zijn minerale oorsprong is het ook zeer duurzaam en bestand tegen grondbewegingen en trillingen.

Steenwol heeft door zijn minerale oorsprong een hoog risico op aantasting door kalk of vocht.

Polystyreen

Geëxpandeerd polystyreen (EPS) en geëxtrudeerd polystyreen (XPS) zijn halfstijve kunststoffen die kunnen worden gebruikt voor de isolatie van bakstenen muren. EPS bestaat uit geagglomereerde korrels, terwijl XPS bestaat uit poeder onder hoge druk. Beide soorten polystyreen staan bekend om hun uitstekende thermische en vochtbestendigheid, dankzij hun perfecte krul die een betere luchtpenetratie mogelijk maakt.

Deze materialen zijn echter synthetische producten die zeer vervuilend zijn om te produceren en moeilijk te installeren.

 Houtvezelpanelen

Houtvezelplaten worden gemaakt van door persen of agglomereren verkregen schaafsel of gemalen vezels. Hun hoge dichtheid zorgt voor een uitstekende thermische en akoestische isolatie, alsmede vocht- en luchtweerstand. Ze kunnen moeilijker te installeren zijn dan andere isolatiematerialen.

Welke technieken moeten voor elk type isolatie worden gebruikt?

De technieken variëren naargelang het isolatiemateriaal en de te isoleren gevel:

  • Voor houtwol: Er zijn verschillende installatiemethoden mogelijk, waaronder blazen. Bij deze methode wordt het product in de muurholten of in de enkele muur geblazen.
  • Voor minerale wol: het kan op de vloer worden gelegd, gegoten en bedekt met een waterdicht materiaal, of het kan met behulp van metalen bevestigingen tussen briesblokken worden aangebracht.
  • Voor polystyreen: het wordt geïnstalleerd door schroeven of spijkeren, wat zeer praktisch is voor installatie op een bakstenen muur.
  • Voor houtvezelplaten: deze worden geïnstalleerd met speciale metalen bevestigingen, en kunnen worden aangebracht met lijm of een waterdichte bekleding.

Welke oplossing kiezen op basis van de gewenste thermische en energetische prestaties?

De keuze van het te gebruiken isolatiemateriaal hangt af van de gewenste thermische en energieprestaties. Houtwol biedt door zijn hoge dichtheid een uitstekende warmte-isolatie. MineraleISOLATION MOUSSE wol biedt dankzij zijn sterk isolerende eigenschappen ook een goede thermische en akoestische isolatie. Polystyreen is meer geschikt voor vlakke oppervlakken, omdat het gladde oppervlak een goede luchtdoorlaatbaarheid biedt, wat koudebruggen vermindert.Houtvezelpanelen ten slotte bieden extra thermische en akoestische isolatie en zijn bij uitstek geschikt voor bakstenen muren.

Voor een optimale thermische en akoestische isolatie en een goede vocht- en luchtweerstand worden producten als steenwol, polystyreen of houtvezelplaten aanbevolen. Deze bieden een zeer goede afdichting en een hoge weerstand tegen waterdampdiffusie. Het is ook mogelijk vochtwerende pleisters te gebruiken om de isolatie van bakstenen muren te versterken tegen vocht.

Conclusie

De keuze van de beste isolatie hangt af van het vereiste niveau van thermische en energieprestaties en van de gewenste eigenschappen en kenmerken. Daarom is het belangrijk elke mogelijke oplossing zorgvuldig te analyseren om te bepalen welke oplossing het meest geschikt is voor uw project.