Binnenmuurisolatie: alle voor- en nadelen!

isolation mur intérieur salon

De verwarmings- en brandstofrekeningen stijgen. In dit artikel vindt u alles wat u moet weten over binnenmuurisolatie om uw comfort te verbeteren en geld te besparen.

Wat is het voordeel van binnenmuurisolatie?

Thermische isolatie wordt sinds lang aan de buitenkant van gebouwen uitgevoerd door het aanbrengen van isolatielagen op de gevel. Goede thermische isolatie beperkt het warmteverlies en verbetert het binnencomfort door de temperatuurschommelingen te beperken. Dit type techniek is niet altijd mogelijk geweest, met name in het geval van een gedeeltelijke of volledige herstructurering van een gebouw waarbij onvermijdelijk interne isolatie van de muren nodig is.

Wat is het verschil tussen interne en externe isolatie?

Het eerste verschil tussen de twee soorten isolatie is de werktechniek. Bij het isoleren van muren van binnenuit wordt het isolatiemateriaal rechtstreeks op de binnenmuren van het gebouw aangebracht, terwijl bij het isoleren van gevels van buitenaf de isolatie aan de buitenkant van de muren wordt aangebracht.

isolant mur intérieur

Het tweede verschil is de leefruimte, die door interne isolatie wordt verkleind. Daarom kunnen externe isolatietechnieken het thermisch comfort verbeteren zonder de woonruimte van de woning op te breken en zonder verschil in prestatie.

Met welke isolatietechnieken kan een binnenmuur worden geïsoleerd?

Er zijn twee soorten technieken om muren van binnenuit te isoleren:

ITE, of Isolation Thermique par l’Extérieur, bestaat uit het aanbrengen van isolatie op de binnenmuren.
ITI, of Isolation Thermique par l’Intérieur, bestaat uit het aanbrengen van een of meer panelen van isolerend materiaal (hout, houtvezel, minerale wol, enz.) op de binnenmuren om de warmteoverdracht te beperken.

De keuze van het materiaal hangt af van het type en de staat van de muren en het vereiste niveau van thermisch comfort. In beide gevallen moet de installatie perfect waterdicht en afgedicht zijn om de vorming van koudebruggen of het ontstaan van vocht tussen de isolatielagen te voorkomen.

Welk comfortniveau wordt bereikt met een goede warmte-isolatie van binnenmuren?

Goede thermische isolatie bespaart niet alleen energie op lange termijn, maar verbetert ook het binnencomfort door temperatuurschommelingen te beperken. Eenmaal geïsoleerd zullen de binnenmuren een meer gelijkmatige en duurzame temperatuur behouden en zo het gevoel van kou of warmte aanzienlijk verminderen. Een perfecte luchtdichtheid garandeert de energieprestaties van de onderdelen van het gebouw, zoals ramen, deuren, enz. Goede thermische isolatie is dus een langetermijninvestering die ook de verwarmings- en koelingskosten aanzienlijk vermindert.

Welke materialen zijn het meest geschikt om een binnenmuur te isoleren?

Er zijn vele materialen die een doeltreffende warmte-isolatie voor binnenmuren bieden. Sommige zijn meer geschikt voor buitengevels en andere voor het interieur. De belangrijkste materialen die worden gebruikt om muren te isoleren zijn

  • Houtvezelpanelen
  • Polystyreen en kurk
  • Minerale wol
  • Geëxpandeerd vermiculiet
  • Hennep

Elk type materiaal heeft zijn voor- en nadelen en biedt verschillende thermische prestaties.

Houtvezelpanelen worden vaak gekozen vanwege hun uitstekende thermische en akoestische isolatie, terwijl minerale wol en vermiculiet een betere isolatie tegen brand en hitte bieden. Daarom is het van belang om de specifieke technische en budgettaire beperkingen van de uit te voeren werkzaamheden zorgvuldig te beoordelen alvorens een keuze te maken.

Hoeveel kost een goede thermische isolatie van binnenmuren?

isolation mur salon

De prijs van isolatie hangt af van de gekozen technologie en het gekozen materiaal. Het kan worden bestudeerd in verschillende gevallen: de isolatie van een binnen- of buitenmuur, renovatie of nieuwbouw, enz. Het is mogelijk financiële steun te krijgen via de programma’s voor steun voor de algemene verbetering van de energieprestaties van woningen (AGPE) of het belastingkrediet voor ecologische overgang (CITE). Volgens de website Finance-investissement.fr “kan een goed geïsoleerde woning met goede ventilatie een energiebesparing tot 30% opleveren, bovenop de steun waarop u recht heeft”.

Hoe isoleer ik zelf een binnenmuur?

Het is mogelijk om zelf binnenmuren te isoleren, mits er geen tekenen van scheuren, vocht of beweging zijn. Zodra u het meest geschikte materiaal voor uw huis hebt gekozen, kunt u overgaan tot de installatie. Hier zijn de te volgen stappen:

  • Schoonmaken en afstoffen van de binnenmuren;
  • Het aansluiten van de muurhoeken en de plint;
  • Montage en bevestiging van de panelen aan de muren;
  • Het huis ventileren;
  • Bedrading van stopcontacten en schakelaars indien nodig.

Alle stappen moeten nauwkeurig en nauwgezet worden uitgevoerd om de waterdichtheid en de kwaliteit van de thermische isolatie te garanderen. Daarom is het raadzaam advies in te winnen bij een ervaren vakman alvorens de werkzaamheden uit te voeren.

Conclusie

Thermische isolatie van muren van binnenuit is een bijzonder geschikte oplossing voor gebouwen die al zijn gebouwd en niet van buitenaf kunnen worden geïsoleerd. Het verbetert niet alleen het thermisch comfort van het huis, maar bespaart ook energie op lange termijn. Ten slotte is het mogelijk om voor deze werkzaamheden financiële steun te krijgen en zo te genieten van een beter comfort en tegelijkertijd het energieverbruik te beperken.