Voor hoogwaardige muurisolatie: Welke dikte van wol is optimaal?

ISOLATION DE MUR

Het vinden van de beste isolatieoplossing voor een woning is zinvol gezien de stijgende energieprijzen en hoge rekeningen. Moet u bij deze grote uitdaging kiezen voor glasvezelisolatie of polyurethaanschuim? Wat is de minimale dikte die nodig is voor goede thermische prestaties? In dit artikel zullen we de verschillende voor- en nadelen van elk type isolatie uiteenzetten en laten zien hoe hun dikte de warmteweerstand kan beïnvloeden.

Wat zijn de verschillende soorten isolatie die op de markt verkrijgbaar zijn en wat zijn hun kenmerken?

Er is een breed scala aan isolatiematerialen, zoals glaswol, steenwol, polystyreen, polyurethaan en hout, elk met een ander prestatieniveau.

  • Minerale wolproducten, zoals glaswol of steenwol, bieden uitstekende thermische prestaties en een zeer laag warmtegeleidingsvermogen. De lambda-waarde wordt beschouwd als een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de doeltreffendheid van het isolatieproduct. Isolatieproducten van minerale wol zijn ontworpen om te ademen, zodat de muren van uw huis vrij zijn van condensatie.
  • Producten op basis van polymeren, zoals polystyreen of polyurethaan, bieden goede thermische prestaties en weerstand tegen vocht. Bovendien kan polyurethaan zeer nauwkeurig op binnen- en buitenmuren worden aangebracht om perfect te voldoen aan specifieke klimaatomstandigheden en thermische behoeften. Als gevolg daarvan kan het veel hogere dan gemiddelde niveaus van thermische prestaties bieden, waardoor het een uitstekende keuze is voor de bouw van groene huizen. Het is ook zeer gemakkelijk te hanteren en de installatie duurt slechts enkele uren.
  • Houtproducten zoals het houten chalet bieden ook een optimale isolatie met een zeer lage lambdawaarde (lambda 0,03/m). De warmtegeleiding wordt verminderd omdat natuurlijke materialen zeer efficiënt zijn in het vasthouden van warmte.
ISOLATION MAISON EN BOIS

De optimale dikte van de isolatie wordt in het algemeen bepaald door twee belangrijke factoren: het type isolatie en de warmtegeleidingscoëfficiënt (lambda). De keuze van de isolatie hangt af van het type constructie, aangezien elk type isolatie verschillende kenmerken heeft die kunnen worden aangepast aan specifieke thermische behoeften.

Hoe bepaal je de juiste dikte van de isolatie?

Voor binnenmuren wordt bijvoorbeeld isolatie op basis van polystyreen aanbevolen, omdat die een goede thermische weerstand biedt. Voor buitenmuren daarentegen wordt de voorkeur gegeven aan isolatie met minerale wol, omdat deze ook een goede thermische weerstand en een hoog ademend vermogen biedt. Voor bewoonbare zolders wordt een houten paneel met een minimale dikte van 45 mm aanbevolen voor de beste prestaties.

De voordelen van correct geïsoleerde muren

Thermische isolatie van de binnen- en buitenmuren van een woning kan verschillende voordelen opleveren, waaronder een aanzienlijke verbetering van de algemene thermische prestaties van het huis of gebouw. Afhankelijk van de luchtdichtheid kan isolatie van binnen- en buitenmuren de energiekosten aanzienlijk verlagen door het warmteverlies te beperken.

Het beste type isolatie wordt altijd gekozen op basis van specifieke behoeften. Hoe lichter het isolatiemateriaal, hoe beter de prestaties, terwijl hoe stijver het is, hoe lager de warmteweerstand. De beter presterende materialen vereisen een grotere isolatiedikte en zijn soms duurder.

De nieuwe Europese verordening inzake energie-efficiëntie

OUVRIER ISOLATION DE MUR

De nieuwe verordening inzake energie-efficiëntie heeft tot doel energie-efficiëntere productie en consumptie te bevorderen. Het moet de prestaties van gebouwen verbeteren en ze duurzamer en minder duur in onderhoud maken. De verordening bevat strikte richtsnoeren voor de isolatie van de binnen- en buitenmuren van elke woning, afhankelijk van het type constructie en de klimatologische omstandigheden. Deze prestaties worden gemeten aan de hand van de warmteweerstand, die de totale doeltreffendheid van het isolatiesysteem bepaalt.

Dit betekent dat de isolatiematerialen in een huis zodanig moeten worden gekozen en geplaatst dat zij voldoen aan de eisen inzake energieprestaties van het gebouw. Hoogwaardige materialen bieden een betere isolatie. Ze zijn misschien duurder in aanschaf, maar leveren op lange termijn vaak aanzienlijke kostenbesparingen op.

Conclusie

Bij de keuze van isolatiemateriaal voor een gebouw of huis is het belangrijk dat het gekozen product voldoet aan de energieprestatie-eisen van de Europese regelgeving. Minerale wol, polystyreenproducten, polyurethaan (PU) en zelfs hout behoren tot de beste producten die op de markt verkrijgbaar zijn en bieden uitstekende thermische prestaties, een goede vochtbestendigheid en een lage warmtegeleiding. Zij kunnen u adviseren over de best mogelijke keuze.

.