Buitenmuurisolatie: Prijzen, hulpmiddelen en offertes

pose d'isolation de mur extérieur

Het uitvoeren van isolatiewerkzaamheden bespaart huishoudens geld. Maar hoe schat je de kosten van externe isolatie? Wij geven u de beste informatie om u te helpen het werkelijke bedrag te achterhalen en een oplossing te vinden die bij uw budget past.

Wat zijn de prijzen voor buitenmuurisolatie?

De prijzen voor buitenmuurisolatie variëren naargelang het type isolatie, het type en de dikte van de isolatie, de te isoleren oppervlakte, het bijkomende werk en de gekozen vakman. Externe thermische isolatie (ETI) is duurder dan conventionele isolatie. Daarom is het belangrijk om informatie in te winnen over de kosten van materiaal en arbeid om de beste schatting van de uiteindelijke prijs te krijgen.

De uiteindelijke prijs wordt beïnvloed door drie belangrijke factoren

  • De keuze van de isolatie: afhankelijk van het type isolatie zullen de kosten sterk variëren, waarbij glaswolisolatie betaalbaarder is dan geëxtrudeerd polystyreen (XPS) isolatie.
  • Het type en de dikte van de isolatie: hoe dikker de isolatie, hoe hoger de kosten. Voor een doeltreffende en duurzame isolatie verdient het de voorkeur een thermische isolatie te kiezen.
  • De vereiste extra werkzaamheden: het aanbrengen of vervangen van gevelbekleding, de volledige renovatie van de gevels, het aanbrengen van een buitencoating ter bescherming van de isolatie, enz. kunnen de prijs van het werk verhogen.
isolants mur extérieur

Buitengevelisolatie is een zeer interessante techniek, omdat hiermee thermische prestaties kunnen worden bereikt die tot 30% hoger liggen dan met conventionele technieken. De kosten kunnen echter hoger uitvallen.

Wat zijn de arbeids- en materiaalkosten?

De arbeids- en materiaalkosten voor externe isolatie zijn normaal voor rekening van de eigenaar. De levering en plaatsing van de isolatie kan 30 tot 70% van de totale kosten uitmaken, afhankelijk van het gekozen type isolatie (minerale wol, plantenwol of synthetische wol), de kwaliteit en de dikte van de isolatie en de duur van de werkzaamheden. Zo kost het isoleren van een muur in een huis met conventionele technieken ongeveer 200 €/m² oppervlakte, terwijl thermische isolatie van buitenaf tot 350 €/m² kan kosten.

Hoe kies je een gekwalificeerde professional?

Als u een gekwalificeerde en ervaren vakman wilt vinden voor uw externe thermische isolatiewerkzaamheden, is het belangrijk de tijd te nemen om zorgvuldig onderzoek te doen. Vraag uw vrienden, familie en collega’s of zij een bedrijf kennen dat gespecialiseerd is in buitenisolatie. U kunt ook verschillende offertes vergelijken en zoeken naar beoordelingen in gespecialiseerde forums en gidsen. Deze informatie zal u helpen een goede vakman te vinden tegen een redelijke prijs.

Als u een professional inhuurt, weet dan dat de meeste bedrijven aanvullende diensten aanbieden, zoals verzekeringsbeheer en installatie van materialen voor de energierenovatie van uw huis. Houd hiermee rekening bij het kiezen van een dienstverlener.

De voordelen van het isoleren van uw muren van buitenaf

Behalve dat u geld bespaart op uw energierekening, biedt externe isolatie nog tal van andere voordelen. Het aanbrengen van de juiste isolatie kan het thermisch comfort van uw woning aanzienlijk verbeteren en tegelijkertijd uw muren beschermen tegen de elementen. Het kan ook het energieverbruik en de geluidsoverlast verminderen, wat vooral belangrijk is voor woningen langs wegen of in de buurt van spoorlijnen.

mur et isolants

Een andere reden om te kiezen voor buitenisolatie is de toename van de leefruimte na de renovatie. Hoewel de geïsoleerde kamers zich vaak op de bovenverdieping bevinden, kunnen de gevels van uw huis ook van buitenaf worden geïsoleerd. Zo kunt u extra vierkante meters voor uw interieur terugwinnen en het nog comfortabeler maken.

Mogelijke financiële steun voor externe thermische isolatie (ETI)

Steeds meer gezinnen maken gebruik van financiële steun voor de uitvoering van werkzaamheden op het gebied van externe thermische isolatie (ETI). De meeste huishoudens kunnen profiteren van een energietoeslag om een deel van de investering te dekken.

Een andere interessante financiële steun is de “Coup de Pouce”-premie die kan oplopen tot 8000 euro voor gezinnen met een laag inkomen die energierenovatiewerkzaamheden willen uitvoeren. Er zij op gewezen dat aan beurzen en financiële steun bepaalde specifieke voorwaarden verbonden zijn (afhankelijk van het soort werk, de aard en het soort materiaal, enz.) Aarzel niet om contact op te nemen met uw plaatselijke organisatie om meer te weten te komen over de verschillende programma’s die worden aangeboden.

Conclusi

De prijzen voor buitengevelisolatie variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type en de dikte van de isolatie, de te isoleren oppervlakte en het bijkomende werk dat nodig is. Daarom is het belangrijk om informatie in te winnen over de kwaliteit van de gekozen materialen, niet te aarzelen om verschillende offertes te vergelijken en de tijd te nemen om het juiste bedrijf te kiezen.