Thermisch comfort en energiebesparing zijn belangrijke punten. Een goede isolatie van de binnenmuren draagt daartoe bij. Maar bij deze projecten rijst vaak de vraag: hoeveel kost muurisolatie? Hoe bereken je dat? In dit artikel wordt uitgelegd hoe u de kosten van het isoleren van een binnenmuur kunt schatten en met welke factoren u rekening moet houden.
Hoeveel kost het om een binnenmuur te isoleren?
Om warmteverlies en vocht te voorkomen en het wooncomfort van de bewoners te verbeteren, is het isoleren van een binnenmuur noodzakelijk. Voor een doeltreffende en duurzame thermische isolatie moet in elke fase zorgvuldig te werk worden gegaan. Het is belangrijk de totale kosten te kennen en te overwegen. De totale kosten hangen voornamelijk af van het gekozen isolatiemateriaal en de geschikte arbeider om de installatie uit te voeren. De prijs kan variëren van ongeveer 40 tot enkele honderden of duizenden euro’s, afhankelijk van het gebruikte isolatiemateriaal en de prestaties ervan. De prijs varieert naargelang het type, de kwaliteit en de gekozen dikte.
Als algemene regel geldt voor een binnenmuur dat de meest aangeboden isolatiematerialen :
- Minerale wol: Een minerale wol moet minstens 11 cm dik zijn voor niet-blootgestelde muren en 13 cm voor muren die in direct contact staan met het weer. De prijs ervan varieert tussen 12€ en 24€ per vierkante meter (prijs inclusief BTW).
- Geëxpandeerd polystyreen: Ideaal voor binnenmuren en scheidingswanden, het polystyreenpaneel wordt rechtstreeks op de ondergrond gelegd. Er zijn één tot vier lagen nodig. De kosten per m2 variëren van 6 tot 18 euro, afhankelijk van de dikte.
- Geëxtrudeerd polystyreen: stugger, maar ook efficiënter, is beter geschikt voor buitenmuren. Net als de vorige hangt de prijs ervan af van de dikte, die varieert van 5 tot 10 cm en tussen 9 en 15 euro zal liggen.
Als u besluit een vakman in te huren voor de isolatie van een binnenmuur, ligt het uurtarief meestal tussen 30 en 45 euro per uur. Sommige zelfstandige aannemers aanvaarden de CESU (chèque emploi service universel) om hun diensten te financieren.
Hoe bereken je de totale kosten?
Voordat u weet hoeveel het daadwerkelijk kost om een binnenmuur te isoleren, moet u eerst de vierkante meter en de benodigde tijd voor de klus schatten.
Schatting van de te isoleren oppervlakte
Om de in aanmerking te nemen oppervlakte te schatten, volstaat het het
te behandelen kamers, muren en zolderruimte te tellen. Om een optimaal en goed aangepast resultaat te verkrijgen verdient het de voorkeur nauwkeurige metingen te verrichten. De berekening van het totale aantal m2 en de uiteindelijke kosten worden bepaald door de in aanmerking genomen oppervlakten bij elkaar op te tellen.
Bereken de benodigde tijd
De benodigde tijd kan worden geschat aan de hand van de ondervonden moeilijkheidsgraad en het gekozen type werker. Als u een gekwalificeerde vakman kiest, kan de prijs snel oplopen in vergelijking met wat het zou zijn als een bekwame klusjesman de installatie zou uitvoeren. Er zij op gewezen dat voor thermische isolatiewerkzaamheden elke techniek specifieke moeilijkheden en ervaring vereist die van grote invloed kunnen zijn op de duur en de uiteindelijke kosten. In die zin worden evaluaties gemaakt om de prijs van een geïsoleerde binnenmuur volgens 2 verschillende technieken te kennen en te vergelijken:
- Isolatie met minerale wol: gemiddeld 10 tot 14 uur werk.
- Geëxtrudeerd polystyreen hardboard: maximaal 96 uur voor het werk.
Wat zijn de financiële voordelen van een goede warmte-isolatie?
Goede warmte-isolatie is essentieel om een huis comfortabeler te maken en te besparen op de energierekening. Het vermindert het elektriciteits- of gasverbruik dat nodig is om een aangename en constante binnentemperatuur te handhaven.
Bovendien kunnen huishoudens dankzij de financiële steun die vaak door de staat wordt aangeboden, energieverbeteringswerkzaamheden uitvoeren. In het kader van de “Ma Prime Rénov”-regeling die in 2020 van start gaat, kan men bijvoorbeeld profiteren van een bonus tot 19.400 euro (onder bepaalde voorwaarden). Dit bedrag komt rechtstreeks uit overheidsmiddelen en moet worden besteed aan de renovatie van woningen. Dit omvat energierenovatie, maar ook muurisolatie.
Welke overheidssteun kan worden verkregen om een isolatieproject te financieren?
Er zijn verschillende vormen van steun om een warmte-isolatieproject te financieren. Ten eerste kunt u bij energierenovatiewerkzaamheden een “RGE”
-certificaat aanvragen, waarmee u onder meer het volgende kunt doen:
- De toekenning van financiële steun die gemiddeld tot 30% van de jaarlijkse energiekosten kan vertegenwoordigen.
- De mogelijkheid om voor de vereiste werkzaamheden een aantal subsidies en toelagen te verkrijgen, afhankelijk van de sector waarin de thermische isolatie wordt uitgevoerd.
Er zij op gewezen dat voor het verkrijgen van het “RGE-label” moet worden aangetoond dat de vakman die het werk heeft uitgevoerd, voorkomt op de lijst van door de staat erkende vaklieden. Dit is de enige manier om toegang te krijgen tot enkele van de belangrijkste belastingvoordelen die beschikbaar zijn om dit soort projecten te ondersteunen. Condominiums of verenigingen van huiseigenaren kunnen een premie krijgen voor de isolatie van buitenmuren door financiële overheidssteun te ontvangen tot 50% van het totale bedrag van de ondernomen energie-uitgaven. Deze premie kan worden aangevraagd bij gespecialiseerde structuren zoals de controle-en financieringsorganen van de staat.
Conclusie
Om een binnenmuur doeltreffend en duurzaam te isoleren, is het noodzakelijk de kosten te kennen. Dit hangt af van het isolatiemateriaal, maar ook van de werkman die het zal doen. De uurtarieven variëren tussen 30 en 45 euro per uur, afhankelijk van de gekozen professional. Gelukkig zijn er overheidssubsidies beschikbaar om uw isolatieproject te helpen financieren, dus het is belangrijk om de kosten van het isoleren van een binnenmuur te overwegen voordat u aan een dergelijk project begint.
.